Google Bookmarks Facebook Tweet This  




Baby Portaal


Bevalling






   
Home > Bevalling

Bevalling

BevallingDe bevalling is het begin van ieder leven, een enorm indrukwekkende belevenis voor de vrouw, de baby en ook de man.

Fasen van de bevalling

De bevalling wordt ingezet als de vliezen breken en het vruchtwater naar buiten stroomt of als de eerste weeën zich aandienen. Weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich opent en voldoende ruimte laat om de foetus uit te drijven. Vervolgens gaat de bevalling door de volgende fasen heen:

Tijdens de ontsluitingsfase gaat de baarmoedermond steeds verder open. Dit is het begin van de bevalling. Bij elke wee rekt de baarmoedermond iets verder op tot een maximale ontsluiting van ongeveer 10 centimeter.

Duur van de ontsluiting

Hoelang de ontsluitingsfase duurt in verschillend. De moeder kan het in het begin soms nog niet eens opgemerkt hebben, terwijl een bangige moeder het juist al heel vroeg zal opmerken. Ook duurt de ontsluitingsfase bij eerste bevallingen langer dan wanneer je al eerder een kind gebaard hebt. Bij de eerste bevalling duurt dit eerste stadium ongeveer 24 uur, maar dit kan sterk wisselen: het kan ook in een uur gebeurd zijn of juist dagen duren. Bij de geboorte van volgende kinderen duurt de ontsluiting vaak korter.

Fases van ontsluiting

Je hebt in de ontsluitingsfase drie fases: de beginfase, de middenfase en de late fase. 

  • Beginfase: van 0 tot 4 cm ontsluiting. Aan het eind van het eerste stadium komt er elke twee minuten een wee, die ongeveer een minuut aanhoudt. Deze fase kan lang duren. Twee dagen is zelfs niet abnormaal.
  • Middenfase: van 4 tot 8 cm ontsluiting. Nu gaat het een stuk sneller, omdat de weeën krachter worden en in een hogere freqentie voorkomen (om de 3 - 4 minuten).
  • Late fase: van 8 tot 10 cm ontsluiting. De weeën volgen elkaar nu erg snel op. De zwangere moet zich goed concentreren op het opvangen van de weeën en zij ziet het nu vaak niet meer zitten. Als de ontsluiting 10 cm is dan wordt deze beschouwd als volledig en zal uitdrijving de volgende stap zijn.
Hoe langer het duurt, hoe sterker, langzamer en pijnlijker de weeën worden.

Vervolgens beginnen de persweeën, die er voor zorgen dat de foetus uit de baarmoeder geperst wordt, dit wordt de uitdrijvingsfase genoemd.

Wanneer er volledige ontsluiting is bereikt begint de volgende fase, de uitdrijvingsfase. Alle spieren in de onderbuik spannen zich aan waardoor de baby door het geboortekanaal geduwd wordt. Dit zijn persweeën. Dit soort weeën zijn zo sterk dat je wel mee móet persen. Als deze fase langer dan 1,5 uur in beslag gaat nemen moet de gyneacoloog maatregelen nemen. Soms is alleen inknippen voldoende om de baby alsnog op de normale manier geboren te laten worden. Vaak gebeurt het dat wanneer de uitdrijvingsfase te lang duurt, er een keizersnede plaats zal vinden. Ook hulpmiddelen als een verlostang, of vacuümpomp kunnen gebruikt worden om de baby gezond ter wereld te brengen. Het kost vaak de meeste moeite om het hoofdje naar buiten te persen maar als dit gebeurt is, is er vaak nog één perswee nodig om het lijfje daarna ook naar buiten te krijgen.  

Nadat de baby eenmaal ter wereld is gebracht volgt nog de uitdrijving van de moederkoek, ofwel de placenta, dit is de nageboortefase. Wanneer dit niet gebeurd zal je een injectie krijgen die dit bevorderd. Wanneer dat ook niet helpt zal de moederkoek operatief verwijderd moeten worden.

 

 

 

 

© 2025 Babyportaal | Baby links | Contact | Privacy Policy | Adverteren